MUSLIU și Asociații a participat la conferința Data Protection Intensive, organizată de IAPP la Londra, în perioada 11 – 14 martie 2019

O primă concluzie a fost că, la aproape un an de la intrarea în vigoare a GDPR, demarcația între național și internațional este de multe ori neclară din perspectiva circulației libere a datelor. Maria Cucliciu-Crăciun a participat în cadrul evenimentului la workshopurile și sesiunile centrate pe construirea unor sisteme de protecție a datelor care să poată reacționa rapid la mediul alert de business.

Sesiunile au avut în vedere gestionarea eficientă și rapidă a breșelor de securitate, modalitățile de aplicare a principiilor privacy by design și privacy by default necesare în dezvoltarea aplicațiilor, precum și intersecția tot mai vizibilă dintre protecția datelor și concurență.

 

În funcție de modalitatea în care decid să implementeze reglementările în vigoare în domeniul protecției datelor, măsurile întreprinse de companii pot duce la avantaje competitive dar și la dezavantaje. De asemenea, devine din ce în ce mai clar că încălcarea unor reglementări în protecția datelor, poate duce inclusiv la încălcarea dispozițiilor în materie de concurență. Cel mai adesea, intersecția celor două domenii, GDPR și concurență, poate apărea în momentul utilizării și combinării datelor cu caracter personal, folosirii acestora ca plată pentru servicii iar modalitatea de utilizare a datelor cu caracter personal poate chiar genera o încălcare a dispozițiilor în materie de concurență printr-un abuz de poziție dominantă.

Speakerii prezenți la eveniment au reprezentat atât mediul privat cât și pe cel public, respectiv Autoritățile de Supraveghere naționale și europene.