FYI

BMW, Daimler, Volkswagen, Audi și Porsche

acuzate că au încălcat legea concurenței

logo list.jpg

Toată floarea cea vestită a întregului Apus, cunoscută în industria auto drept „cercul celor cinci”, a intrat în procedurile de investigare ale Comisiei după ce, în august 2017, oficiali ai Directoratului pentru Concurență au desfășurat inspecții inopinate la sediile acestora.

Suspiciunile Comisiei sunt legate de o posibilă înțelegere între cei cinci producători auto în ceea ce privește non-combat-ul pe domeniul cercetării în dezvoltarea de noi tehnologii de reducere a emisiilor poluante.

În concret, producătorii sunt suspectați că au participat la întâlniri comune în cadrul cărora, pe lângă schimbul reciproc de informații referitor la performanțele tehnice ale autoturismelor în ceea ce privește siguranța pasagerilor, ceea ce ar putea fi considerat legal din perspectiva legii concurenței, s-ar fi pus de acord asupra unui parcurs comun în cercetarea și dezvoltarea sistemelor de reducere a emisiilor poluante.

Conform legislației concurenței, în anumite condiții, modul de stabilire a standardelor poate avea efecte restrictive asupra concurenței prin posibilitatea de a limita sau de a controla inovarea sau dezvoltarea tehnologică prin blocarea tehnologiilor inovative.