Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă de ajutor public în valoare de 53 de milioane de euro pentru stațiile de încărcare pentru vehiculele cu emisii reduse din România

Comisia Europeană a apreciat că planurile românești privind sprijinirea creării unei rețele de stații de reîncărcare pentru vehicule electrice sunt în conformitate cu normele UE privind ajutorul de stat. Măsura va contribui la reducerea emisiilor de CO2 și a altor emisii poluante, fără a denatura concurența pe piața unică.

Vicepreședintele executiv, Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „România va contribui la lupta împotriva încălzirii globale, în conformitate cu obiectivele Acordului European Green Deal. Această schemă va reduce emisiile nocive produse de mașini și va îmbunătăți sănătatea cetățenilor, fără denaturarea necorespunzătoare a concurenței”. 

 

Este de așteptat ca schema de ajutor de stat, care va avea un buget de 53 de milioane EUR pentru perioada cuprinsă între 2020 și 2025, să stimuleze investițiile în stații de reîncărcare pentru autovehicule hibride și cu baterii electrice din România. Acesta va acoperi zonele urbane, suburbane și rurale și își propune să dezvolte o rețea de stații de reîncărcare care să acopere întreaga țară.

Schema este deschisă tuturor operatorilor economici care îndeplinesc anumite criterii. Beneficiarii vor fi selectați printr-o procedură de licitație deschisă și transparentă, iar ajutorul va fi acordat sub formă de subvenții.


Mai multe informații cu privire la acest subiect pot fi consultate aici.